Paksoi stamppot met spekjes en rode peper

Met geroosterde sesamzaadjes, sojasaus en zoetzure komkommer

Bereidingstijd 30 minuten; Ingredienten voor 2 personen

  • 1 komkommer
  • 300 g kruimige aardappelen
  • 450 g zoete aardappel
  • 1 stuks rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 1 knoflookteen
  • 1 stuk paksoi
  • 1 limoen
  • 10 g sesamzaad
  • 50 g spekblokjes
  • 10 ml sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl suiker
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el roomboter
  • scheutje melk
  • naar smaak peper en zout

Instructies

Snijd of schaaf de komkommer in dunne linten. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn en voeg hier de komkommer aan toe. Zet apart. Kook ruim water in een pan met deksel voor de aardappelen en bataat.

Schil ondertussen de aardappelen en bataat in grove stukken en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn. Schil de gember en snijd of rasp fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het witte en het groene deel van de paksoi klein en bewaar het groene en het witte deel apart van elkaar. Snijd de limoen in parten.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit ondertussen een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 4 – 5 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Verhit dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, gember en rode peper 1 – 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg het witte deel van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene deel en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.

Stamp de aardappelen en bataat met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Stamp op het laatst de gebakken paksoi met de knoflook, gember en rode peper erdoor.

Verdeel de stamppot over de borden, garneer met de gebakken spekjes en serveer met de limoenparten. Garneer de komkommerlinten met het sesamzaad en serveer naast de stamppot.

Bron; Hello Fresh