Recepten

*** Erwtensoep ***

Ingrediënten:
1 pak (biologische) spliterwten (500gr)
2 x (bio) prei  
3/4 (bio) knolselderij
2 flinke (bio) winterwortels
varkenshiel of  hamlappen of magere ribjes: dit alles van ongeveer 400/500 gram
4 (biologische) groentenbouillonblokken
1 groot laurierblad
1 magere rookworst
eventueel wat snij-selderij

Bereiding:

  • Breng in een grote soeppan de bouillon met de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook
  • Draai het vuur laag en kook de soep tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen (= ca 45 minuten)
  • Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen
  • Maak de groenten schoon
  • Snijd de knolselderij en de winterwortel in blokjes en de prei in ringen
  • Neem het vlees uit de pan. Verwijder het eventuele bot en snijd het vlees in stukjes. 
  • Verwijder het laurierblad
  • Doe de knolselderij, de wortel en de prei in de pan
  • Breng de soep aan de kook en draai het gas laag. Laat de soep op een heel laag vuur nog minimaal een half uur staan tot de groente gaar is. Voeg halverwege de rookworst in zijn geheel toe
  • Als de groenten goed zacht zijn haal je de worst eruit en pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep. Dit hoeft uiteraard niet; smaken verschillen
  • Rookworst in schijfjes terug en eventueel het vlees en wat snij selderij erboven fijn knippen. 
  • Soep nog op smaak brengen met peper en zout , indien nodig. 

* als je vlees in de soep niet lekker vindt kun je deze daarna ook weglaten. Het is wel smaakvoller om dit vlees wel mee te laten trekken. Het geeft de karakteristieke smaak aan de erwtensoep.

Vegetarische erwtensoep
Erwtensoep is heerlijk met dit koude weer, ook als je niet van vlees houdt!

Breng 500 gram spliterwten, 1 liter koud water en 1 liter groentebouillon aan de kook. Laat dit 30 minuten doorkoken, roer de soep regelmatig door (ook over de bodem om aankoeken te voorkomen) en schep het schuim van de soep.

Voeg dan 3 gesneden preien, 1 gesneden ui, 2 winterwortels in blokjes en ¼ knolselderij in stukjes toe. Laat de soep nog eens 30 minuten koken en roer regelmatig goed door. Verdun de soep als hij te dik is. Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep. Dit hoeft uiteraard niet; smaken verschillen. Breng de soep op smaak met peper, zout en verse peterselie.

* Wil je een vervanger van de traditionele rookworst, voeg dan blokjes gerookte tofu toe of wat geraspte rookkaas

* Erwtensoep smaakt de volgende dag nóg lekkerder en is ook heel goed in te vriezen.

Voor eventuele vragen en/of geheel vrijblijvende informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier.