Courgette soep

Courgette Soep (verse courgettes uit Nederland van juli t/m nov)

  • 1 wortel 
  • 1 flinke ui
  • 1 rode paprika
  • rode peper (naar persoonlijke smaak)
  • 2 courgettes
  • flinke snuf kerriepoeder
  • 1 knoflookteen
  • tijm
  • 1 eetl. groene pesto *
  • 2 of 3 biologische groente bouillon blokken of verse bouillon
  • 1/2 liter biologische volle melk
  • 1/2 liter water

Gebruik bij voorkeur biologische groenten en kruiden.

  • Snij de ui in stukken en fruit deze glazig in een beetje kokosolie of (koudgeperste) olijfolie vergine. Dus niet de extra vergine (deze alleen koud gebruiken)
  • Voeg daar de knoflookteen (geperst of in kleine stukjes) aan toe.
  • Dan de gewassen courgettes in stukken mét schil.
  • De kerriepoeder toevoegen en het geheel even aansmoren.
  • Vervolgens toevoegen:  het water, de melk, wortel in kleine stukjes, paprika, rode peper. verse tijm, de bouillonblokjes, pesto en peper.

20 Minuten zachtjes doorkoken en het geheel een beetje laten afkoelen.  Dan pureren met de staafmixer.  Eventueel toevoegen als garnering:  ham of zalmreepjes, een beetje demi crème fraiche en verse peterselie.

Tip: maak een grotere hoeveelheid soep en vries deze in. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd achter de hand. 

Verse pesto zelf gemaakt

  • +/- 50 gram verse basilicum
  • stukje pecorino kaas
  • knoflookteentje
  • flinke handvol pijnboompitten
  • olijfolie extra vergine
  • zwarte peper
  • citroensap (vers, niet uit een flesje)

Snijd de steeltjes van de basilicum en doe de basilicum in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer en maal deze fijn.

Voeg toe: de pecorino kaas/ pijnboompitten / knoflook. Pulse dit even tot een fijn papje.
Langzaam de olijfolie toevoegen tot je de gewenste massa hebt. Voeg de zwarte peper naar smaak toe en een beetje citroensap tegen verkleuren.  Bewaar de pesto in een schone pot in de koelkast. Dit is zo een maand houdbaar.

Gouden TIP: Je kan de pesto ook invriezen in een ijsblokjes houder.
Dan heb je altijd verse pesto op voorraad.